demiryolu-tasimaciligi.jpeg

Demiryolu taşımacılığı Nedir Ve Avantajları Nelerdir

BİLGİLER

Demir rayları üzerinde giden vagonlar vasıtasıyla gerçekleşen taşımacılık işlemi demiryolu taşımacılığı olarak bilinir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren taşımacılık sektörünün gelişmesinde kilit rol oynamıştır. Günümüzde hala önemini koruyan ve tedarikçi firmalar tarafından sıklıkla tercih edilen taşımacılık yöntemi küresel ekonomide pay sahibidir.

 

Demiryolu Taşımacılığı Nedir?

Demiryolu taşımacılığı, insan veya yük taşımacılığında lokomotiflerin ve vagonların görev aldığı taşımacılık türüdür. Metal raylar üzerinde ilerleyen vagonlar taşımacılık işlemini gerçekleştirir. Özellikle uzun mesafeler için ideal olan bu yöntem, demir yolu altyapısının bulunduğu bölgelerde rahatlıkla kullanılabilir. Tren taşımacılığı veya vagon taşımacılığı olarak da bilinir.

Metal rayların kullanıldığı taşımacılık türünde daha düşük sürtünme direnci vardır. Bu da doğal yoldan daha fazla yük bağlanmasına fayda sağlar. Tren olarak adlandırdığımız bu sistem dizelle ya da elektrikle çalışan bir motor lokomotifi tarafından hareket ettirilir. Kara yolu taşımacılığının bir çeşidi olarak bilinen demiryolu taşımacılığı oldukça hızlıdır; kara yolu taşımacılığının en hızlı çeşitlerindendir.

Demiryolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

Demiryolu taşımacılığını tam vagon yükü, konteyner taşımacılığı, grupaj taşımacılığı olarak üç grupta incelemek mümkündür.

  • Konteyner Taşımacılığı

Bu taşımacılık işlemi vagonlarla değil de açık platformlara yerleştirilen konteynerler vasıtasıyla gerçekleştirilir. Deniz yolu ve kara yolu ile taşımayı da mümkün kılan konteyner taşımacılığı, intermodal taşımacılık olarak da bilinir.

  • Tam Vagon Taşımacılığı

Geleneksel taşımacılık türlerinden olan tam vagon taşımacılığında yük dökme olarak tankerler veya tanklar içerisinde taşınır. Çoğunlukla tahıl, çelik, sıvılar, yakıtlar, kimyasal ürünler gibi dökme malzemelerin taşınmasında tercih edilir. Kamyona kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla yük taşınmaktadır.

  • Grupaj Taşımacılığı

Grupaj taşımacılığı küçük hacimli yüklerin taşınmasında tercih edilir. Küçük yükler demir yolu terminalleri arasında topluca taşınır. Grupaj taşımacılığı havayolu taşımacılığına nazaran daha uygun maliyetli ve denizyolu taşımacılığına göre daha hızlıdır.

 

Demiryolu Taşımacılığında Kullanılan Vagon Nedir?

Vagon en basit tabiriyle demir yolu taşıtıdır. Yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan vagonlar birbirlerine bağlanarak lokomotif tarafından çekilir. Lokomotif en başta yer alır ve birbirine bağlı vagonları çekerek ulaşımı sağlar. Vagonların motorları bulunmadığı için lokomotif olmadan hareket etmeleri mümkün değildir.

Demiryolu taşımacılığında kullanılan vagonlar taşıdıkları ürüne göre farklı özelliklere sahiptir. Gıda malzemeleri, iş makineleri, ev eşyaları, yapı malzemeleri gibi yüzlerce farklı ürün vagonlarda taşınabilir. Çeşitli büyüklere sahip vagonlarda taşınacak yük miktarı da vagonun büyüklüğüne ve hacmine göre değişkenlik gösterir.

demiryolu taşımacılığı

Demiryolu Taşımacılığında Vagon Türleri Nelerdir?

Taşınacak yüklerin boyutu ve çeşidi gibi kriterler hangi vagonun kullanılması gerektiği konusunda yol gösterir. Genel olarak vagon türlerini ; kapalı vagon, platform vagon ve yüksek kenarlı vagonlar olarak sıralayabiliriz. En sık kullanılan vagonlar bunlardır. Her biri farklı ürün lojistiğinde kullanılır: 

  • Taşımacılıkta en sık tercih edilen vagon türü kapalı vagonlardır. Gübre, hayvan taşımacılığında tercih edilen kapalı vagonlar ev eşyası, torbalı malzemeler gibi yüklerin de taşınmasında kullanılır.
  • Platform vagon, ağır yük taşımacılığında değerlendirilir. İş makineleri, beton vb. gibi ağır yükler platform vagon aracılığıyla taşınır.
  • Bir diğer vagon türü ise yüksek kenarlı vagondur. Demir, tuğla, kiremit gibi yapı malzemelerinin taşınmasında tercih edilen yüksek kenarlı vagon çeşitli madenlerin taşınmasında kullanılır. 

Bunların haricinde çok sık tercih edilmeyen; sarnıçlı vagon, özel tip vagon, ağır yük vagonu, çok amaçlı vagon, yan duvarlı kapalı vagon, dökme yük vagonu da bulunmaktadır. Vagonlar aynı zamanda dingil sayılarına göre de çeşitlendirilmektedir. İhtiyaca göre tedarikçi firma ve lojistik firma tarafından hangi vagonun uygun olduğuna karar verilerek taşımacılık işlemi gerçekleştirilir. 

 

İntermodal Taşımacılıkta Demiryolu Taşımacılığının Rolü Nedir?

Yük üzerinde herhangi bir elleçleme ya da farklı bir işlem yapılmadan, sadece taşıma modelinin değişmesiyle yapılan taşımacılık intermodal taşımacılıktır. İntermodal taşımacılıkta demiryolu önemli bir rol üstlenir. Konteyner taşımacılığının sıklıkla kullanıldığı bu yöntem son derece uygun maliyetlidir. Yalnızca karayolu taşımacılığı yapılan operasyona nazaran çevresel etkisi de azdır. Örneğin; bir konteynerın önce deniz sonra demiryolu ile taşınması intermodal taşımacılıktır. Bu operasyonda tüm güzergahlar için yalnızca tek konteyner kullanılır ve operasyonun süresi kısalırken daha ekonomik bir operasyon sağlanmış olur. 

 

Demiryolu Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

  • Demiryolu taşımacılığı avantajlarıyla lojistik sektörünün göz bebeğidir. Genel olarak demiryolu taşımacılığının avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
  • Farklı ülkelerde yapılan araştırmalar yük taşımacılığında demiryolunun daha ekonomik olduğunu ortaya koymaktadır. Vagon sayısını artırarak aynı anda daha fazla yük taşıyabilirsiniz. Karayolu taşımacılığına kıyasla daha az maliyetle fazla yük taşıma olanağı böylelikle tanınmış olur.
  • Demiryolu taşımacılığında yakıt olarak genellikle dizel yakıt ya da elektrik kullanılır. Bu da demiryolu ulaşımının çevreyi fazla kirletmediğinin bir göstergesidir. Çünkü dizel yakıtın benzine kıyasla oluşturduğu kirlilik miktarı daha azdır ve elektrikte emisyon oluşmamaktadır. Karbon gazı salınımı en düşük taşımacılık demiryolu taşımacılığıdır. Aynı zamanda yeşil lojistik olarak da bilinmektedir ve çok daha az enerji harcanmaktadır. Tüketilen enerjinin az olması çevre kirliliğinin de orantılı olarak azaltılması anlamına gelir.
  • Demiryolu taşımacılığının bir diğer avantajı sefer sürelerinin sabit olmasıdır. Kara yolunda olduğu gibi trafik sıkışması gibi bir durum söz konusu değildir. Demiryolu hizmetinin durdurulması yalnızca altyapıda veya trende arızalanma sonucu meydana gelir. Gerek ülkemizde gerekse uluslararası alanda altyapı hizmetinin sağlam ve hızlı trene elverişli olması bu ihtimalin olasılığını düşürmektedir. Bu da sefer sürelerinin belirli olmasına ve yüklerin belirlenen zamanda ulaşması anlamına gelmektedir.
  • Demiryolu taşımacılığında hata riski oldukça azdır. Bunun en önemli sebebi insana bağımlılığın az olmasından kaynaklanmaktadır. Hata riski asgari düzeye indirilir. Böylece güvenli bir yolculuk yaşanmış olur.
  • Demiryolu ulaşımı hava koşullarından etkilenmez. Kötü hava koşulları diğer ulaşım yollarını etkilese dahi demiryollarını etkilemez. Yüklerin taşınması için fiziksel anlamda büyük bir faydadır. Bu taşımacılık sisteminde devamlılık vardır.
  • Karayolu taşımacılığında rol alan araçların kapasitesi ağır tonajlı yükler için uygun değildir. Fakat demiryolu taşımacılığı ağır tonajlı yükler için ideal ortamı sunar.
  • Karayollarında sıklıkla görülen trafik kısıtlamaları yoktur. Özellikle uluslararası geçişlerde kara yolunda geçiş sınırlamalarıyla karşılaşılır ve bu da ekstra masrafın yanı sıra bir hayli uğraştırır. Bunların yanı sıra karayolu taşımacılığında geçişler ve gümrük işleri için birçok belgeye ihtiyaç duyulur. Aynı durum demiryolunda geçerli değildir. Daha az belgeyle operasyon gerçekleşebilir. Genellikle transit ülkelerin kullandığı taşıma türü olması geçiş üstünlüğünün demiryolunda olmasını da sağlar.

Altyapının sağlandığı ülkelerde ve şehirlerde demiryolu taşımacılığı avantajları sebebiyle tercih edilmektedir. Demiryolu taşımacılığında genellikle uzun süre boyunca fiyatlar sabit kalır ve bu da gerek firmalara gerekse alıcılara büyük kolaylık sağlar. Fazla sayıda veya büyük ebatta ürünleri güvenle taşımak için size kolaylık sağlayan demiryolu taşımacılığı aynı zamanda güvenilir bir seçenektir.

Esalco Lojistik yükleriniz için doğru vagonu sizlere sunarak güvenli demiryolu taşımacılığı için sizlere destek olur. Deneyimli ekibi ile demiryolu taşımacılığınızın sorunsuz geçmesini sağlayan Esalco Lojistik, tecrübesiyle yüklerinizi güvenle taşır. Uluslararası ticaret ve şehirlerarası taşımacılıkta en başından itibaren işlemlerinizin planlandığı gibi yürümesini sağlayan Esalco Lojistik ile markanızı bir üst segmente taşıyabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: ULUSLARARASI KİŞİSEL EŞYA TAŞIMACILIĞI


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!