ro-ro-tasimacilik.jpeg

Ro-Ro Taşımacılık Nedir?

Genel

Ro-Ro; Roll on ve Roll of kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşan bir tür deniz taşımacılığı türüdür. Ro-Ro taşımacılık tekerlekli araçların deniz yolu ile bir yerden başka bir yere taşınmasında kullanılmaktadır. Tekerlekli araçların deniz yoluyla sevkiyatında taşınmasında kullanılan gemilere Ro-Ro gemileri denmektedir. Ro-Ro kelimesi ise dilimizde ‘tekerlekli araçların taşınması’ anlamına gelir. Dünya genelinde çeşitli rotalar bulunurken her liman Ro-Ro taşımacılık için uygun değildir.

Ro-Ro Taşımacılık Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Denizaşırı veya yurt içi uzak mesafelere taşınması gereken her tür tekerlekli aracın deniz yolu ile sevk edilmesi Ro-Ro taşımacılık olarak adlandırılmaktadır. Ro-Ro’da otomobil, kamyon, tır gibi araçlar taşınabilmektedir. Kara yolu sevkiyatı yapan araçların yolculuğunun bir kısmının deniz üzerinde geçmesi bu taşımacılık ile mümkündür.

Ro-Ro taşımacılık sisteminin doğuşunda feribotlar önemli rol oynamıştır. Feribotlarda otomobil, kamyon gibi çekilebilen ya da kendiliğinden yürüyebilen yükler kabul edilmiş ve deniz yolu ile bir yerden başka bir yere aktarılmıştır. Fakat feribotlarda sınırlı ağırlıkta ve boyutta yükler elleçlenebilmiştir. Ayrıca feribotlar büyüklükleri sebebiyle kısa mesafe taşımacılıkta işlev görmüştür. Bu dezavantajdan hareketle feribotların işlevinin geliştirildiği Roll on/ Roll of gemileri tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır.

 

Ro-Ro Taşımacılık Nasıl Gerçekleşir?

Ro-Ro taşımacılık için özel limanlar vardır. Sıradan limanların aksine Ro-Ro taşımacılığa uygun limanlar bu taşımacılık için tercih edilir. Taşınacak yüklerin gemiye yüklenmesi Ro-Ro limanlarında gerçekleşmektedir. Aslında taşımacılıkta amaç yükleri taşımaktan ziyade yükleri taşıyan araçların sevkiyatını gerçekleştirmektedir. Bu yüzden Ro-Ro taşımacılık kara yolu taşımacılığı ile entegre biçimde hareket edebilir. Ro-Ro gemileriyle yapılan taşımacılıkta yük olarak nitelendirilenler yükle dolu araçlardır.

Roll on/Roll of gemilerinde rampa ya da arkadan yükleme asansörü yer alır. Böylece gemilere araba gibi haddeleme yüklerinin yanı sıra diğer yükler de kolaylıkla yerleştirilebilir ve indirilebilir. Konteyner, kamyonet gibi büyük yükleri vinç olmadan taşıyabilen bu Ro-Ro taşımacılık yöntemi gelişen teknoloji ile birlikte daha da yaygınlaşmaktadır. Denizyolu taşımacılığında Türkiye’nin Limanları ve Konumları hakkında daha bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

Ro-Ro Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

Multimodal taşımacılık sınıfında da değerlendirilebilen Ro-Ro taşımacılık, yüklerin daha kısa sürede istenilen yere ulaşmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Uluslararası ticaretin gelişmesi ile birlikte artan global lojistik ihtiyaçlar neticesinde ortaya çıkan taşımacılık türü zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamaktadır. Ro-Ro taşımacılık hizmetinin diğer avantajlarını aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:

  • Tek bir taşımacılık işlemi tercih etmekten ziyade Ro-Ro gemileriyle yapılan Ro-Ro taşımacılık işlemleri firmalara büyük kolaylık sağlamaktadır. Müşteri odaklı ilerleyen bu taşımacılık işleminde özel ekipmanlar kullanılır ve yükler özenle korunarak taşınır. Bu taşımacılığın tercih edilmesinin nedenlerinden biri de sunduğu bu güvenli hizmet anlayışıdır. Ro-Ro taşımacılık yönteminde gemilere yükleme işlemi yapılırken yüklerin hasara uğrama ihtimali oldukça düşüktür. Çünkü yüklerin araç içerisinden alınıp bir başka araca yüklenmesi gerekmez. Aracın doldurup boşaltılması gerekmeden yükler hızlıca ve pratik biçimde taşınır.
  • Yüklerin boşaltılması ve yüklenmesi esnasında fazla emek harcanmadığı için maliyetler de orantılı olarak düşüktür. Bununla birlikte doğrudan deniz yolunu kullanan Ro-Ro gemileri gereğinden fazla durmazlar. Farklı yol alternatifleri ile birlikte kullanılabilen bu taşımacılık işleminde deniz yolunun ardından yükler kara yolu ile de taşınabilir. Böylece zamandan tasarruf sağlanır ve yükler ulaşmaları gereken noktaya çabuk ulaşır.
  • Deniz yolu taşımacılığı alınacak yolun kısa olmasından dolayı kara yolu taşımacılığına nazaran yakıt açısından da daha avantajlıdır. Bu avantaj Ro-Ro taşımacılık için de geçerlidir.
  • Ro-Ro taşımacılık için özel Ro-Ro limanları bulunur. Bu limanlarda gerçekleşen taşımacılık işlemleri çok daha kolay gerçekleşir.
  • Ro-Ro gemilerinin kapasitesi çok geniş olduğu için büyük araçların taşınması tek bir gemi ile gerçekleştirilebilmektedir. Aynı kapasitedeki demir yolu ve kara yolu taşımacılıkları daha maliyetli oldukları için şirketleri zorlamaktadır.
  • Bu taşımacılık için geliştirilmiş ekipmanlar bulunur. Ro-Ro gemilerine yük yüklenirken kullanılan özel ekipmanlar yüklerin gemiye yüklenmesini hasarsız gerçekleştirmeyi amaçlar. Ekipmanlar sayesinde yükler kolayca ve hasar görmeden yüklenir.
  • Ro-Ro gemilerinde taşınan araçların ve dolayısıyla yüklerin çevresel faktörlerden etkilenme olasılığı düşüktür. Herhangi bir sarsılma ve çizilme gibi bir durumla karşılaşmayan taşımacılık yöntemi yüklerin güvenliğini üst düzeyde sağlar.
  • Ro-Ro taşımacılıkta Ambar üstü istifleme yapılmaz. Böylece sudan kaynaklanması muhtemel hasarlar bu taşımacılıkta görülmez.
  • Hızlı gerçekleştirilen bir taşımacılık işlemi olduğu ve limanda bekleme süresi oldukça kısa olduğu için daha çok sefer yapma imkanı sunulur. Kısa sürede sık seferler yapılmasına olanak tanıyan gemiler operasyon sürelerini de kısaltır.
  • Kara yolunda sıklıkla denk gelinen ekstra ücretlendirme bu yöntemde mevcut değildir. Geçiş ücretlerinin ödenmediği Ro-Ro taşımacılıkta, bazı ülkelerde geçerli olan geçiş belgeleri, sınır sorunları gibi pürüzler yaşanmaz. Sınır kapılarında uzun süre sıra bekleme sıkıntısı bu taşımacılıkta görülmez.

 

Ro-Ro Gemilerine Yükleme Nasıl Yapılır?

Lojistik sektöründeki pek çok tedarikçi büyük boyuttaki araçlar için Ro-Ro gemilerini kullanmaktadır. Bu gemilere araçların nasıl yükleneceği, aracın hangi kısmının ne şekilde yükleneceği gönderici ve taşıyıcı firmalarla yapılan anlaşmalara bağlıdır. Gemilere araç yüklemesi yapılırken yükleme yapılacak aracın şoförü de limanda bulunmalıdır. Araçların yüklenmesinden önce limandan izin alınmalıdır. İzin alınan gün ve saatte gerekli tüm hazırlıklar yapılarak limanda hazır bulunulmalıdır.

Ro-Ro taşımacılıkta gemi yükleme yapılacağı zaman limana yaklaşır ve geminin kapakları açılır. Araçlar park edilmiş şekilde gemi içerisine yüklenir. Araçların yüklenmesinde belirli bir sıra takip edilir. Büyük araçların yüklendiği bu gemilere yarı römorklar çekicileri ile de binebilir. Bazı durumlarda ise sadece römork gemiye yüklenebilir. Ro-Ro gemisinin kaç adet ve hangi boyutlarda araç alabileceği geminin boyutuna, hacmine ve uzunluğuna göre değişkenlik gösterir. Firmaların yapacağı anlaşmaya uygun bir gemi ile taşımacılık işlemi gerçekleştirilir. Gidilecek yere varıldığında gemi boşaltılır ve içerideki araçlar gümrükten geçirildikten sonra antrepoya gönderilir. Dilerseniz aracı kendiniz de teslim alabilir ve teslim ettirebilirsiniz.

Gemilerin arka tarafında çoğunlukla kapak bulunur. Bu kapaklar aracılığıyla gemilere yükleme yapılır. Arka kısımdaki kapaklar ve benzeri ek donanımlar taşımacılığın kolaylaşmasını sağlamaktadır. Taşımacılıkta araçların nasıl düzenlendiği oldukça önemlidir. Araçların düzgün yerleştirilmesi taşımacılığın tam verimle gerçekleşmesini sağlar ve böylelikle gemi daha fazla araç alabilir.

 

Ro-Ro Gemisi Nedir ve Türleri Nelerdir?

Ro-Ro gemilerinde kendinden tahrikli modüler taşıyıcı gibi bir platform ya da kendi tekerleklerini kullanarak binek araçların deniz yolu ile taşınması sağlanmaktadır. Bu gemilerde vagon, treyler, kamyon, araba, yarı treyler, otomobil gibi araçların taşınması mümkündür. Yüklenecek araçlar çalışır durumda olmalı ve bu şekilde gemiye yüklenmelidir. Araçları gemiye yüklemek ve indirmek için vinç kullanılmasına gerek yoktur. Bu iş için gemide yerleşik rampalar yer alır.

Ro-Ro taşımacılıkta kullanılan Ro-Ro gemilerini dört ana grupta incelemek mümkündür.

  • PCC: Sadece araba taşıyan gemiler
  • PCTC: Yük araçlarını taşıyan gemiler
  • ROPAX: Yolcu ve araba taşıyan gemiler
  • CONRO: Konteyner ve araba taşıyan gemiler

Profesyonel ekibi ve donanımlı kadrosuyla tüm nakliyat işlemlerinizin başarılı geçmesini sağlayan Esalco Lojistik operasyonun başından sonuna kadar sizin yanınızda olur. Alanında uzman çalışanları ile Ro-Ro taşımacılık işlemlerinizin de planladığınız şekilde ilerlemesi için çalışan Esalco Lojistik ulusal ve uluslararası ticaret ilişkilerinizde etkin rol oynar. Firmanızı uluslararası pazarda önemli bir konuma ulaştırmak için siz de Esalco Lojistik’i tercih edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Deniz Ticareti Ve Deniz Lojistiği Türleri Nelerdir?


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!