cross-trade-nedir-1200x800-1.jpg

Cross Trade Taşımacılık Nedir?

BİLGİLER

Cross trade çapraz taşımacılık olarak da bilinen bir taşımacılık türüdür. Cross trade taşımacılık, yurtdışında veya serbest bölgede yerleşik bir şirket veya antrepodan satın alınan malların, çapraz ticaretin yapıldığı ülke üzerinden transit olarak doğrudan yurt dışında veya serbest bölgedeki bir şirkete ya da antrepoya satılması anlamına gelir.

Cross Trade Nedir?

Çapraz ticaret ya da cross trade, kısaca bir ülkeden başka bir ülkeye malın milli mal haline dönüşmeden ya da o ülkenin gümrük bölgesine girmeden satışı olarak tanımlanabilir. Cross trade bir taşımacılık yöntemi olduğu gibi bir ticaret şeklidir. Teknik olarak gerçek ithalat ve ihracat tanımına uymayan bu ticaret biçiminde, diğer lojistik işlemlerden ayrılan en önemli nokta gümrük beyannamesi düzenlenmemesidir. Cross trade yapılırken, satılan malın alıcıya ulaşana kadar sevk edildiği yer önemli değildir, sevkiyat belgelerinin malın giriş çıkış yaptığı ülkelerin mevzuatına göre düzenlenmesi yeterlidir. Cross trade yapılırken mal ve yüklerin yüklenmesi esnasında, yükleme limanında tedarikçiye düzenlenen sözleşmede, gerçek alıcı değil, alıcı olarak çapraz ticaret şirketi belirtilebilir. Satıcı firma; ticari fatura, çek listesi ve diğer ilgili belgeler, banka aracılığıyla veya önceden kararlaştırılan düzenlemeye göre ayarlamalıdır. Bu aşamaların sorunsuz ve eksiksiz bir biçimde tamamlanması, belgelerin usulüne uygun bir şekilde hazırlanması ve onaylanması için belge hazırlama ve belge takibi konusunda donanımlı ekibe sahip olan bir lojistik firmasıyla çalışılması tavsiye edilir. Cross trade taşımacılık bir uluslararası lojistik türü olduğu için, uluslararası lojistiğin özelliklerini bilmek faydalı olacaktır.

 

Uluslararası Lojistik Nedir?

Uluslararası lojistik, ithalat ve ihracat faaliyetlerinin uluslararası olarak gerçekleşmesini sağlayan bir lojistik türüdür. Bu lojistik yöntemi ile bilinen lojistik yöntemler uygulanırken sınır ötesi taşıma kısmı da organize edilir. Uluslararası lojistikte nihai hedef, mal taşımacılığının sorunsuz ve hızlı bir biçimde gerçekleşmesidir. Mallar öncelikle (bir fabrikadan, lojistikçiden, tedarikçi deposundan vb.) alınır ve ithalatçı tarafından boşaltılacağı ihracat ülkesine iletilir. Uluslararası lojistik esnasında kesintisiz bir bilgi alışverişi ve lojistik operasyon planlaması açısından mükemmel bir organizasyonun yanı sıra zorunlu ve isteğe bağlı belgelerin izlenebilir olması gerekir.

Uluslararası lojistik operasyonları yürütmek çok aşamalı bir süreçtir. Bu nedenle, malların ve paketlerin niteliğini ve boyutunu ve ayrıca kullanılan ambalaj türünü bilme zorunluluğu vardır. Bu, malların Inter-Modal Transport Unit sistemini kullanarak yönetilmesi anlamına gelir. İthalat ve ihracat süreçlerinin gerçekleşmesi için çok çeşitli düzenleyici metinlerin bulunduğu yasal düzenlemeler mevcuttur. Yürürlükteki mevzuat veya sözleşmenin uluslararası lojistik sürecinin her aşamasında taraflarca bilinmesi gerekir. Böylece lojistik adımlarının her birinde yeterlilik sağlanacak, akış işlem sürelerini optimize edilecektir. Uluslararası lojistik karayolu, denizyolu ve havayolu olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleşebilir. Malların hangi yöntemle sevk edileceği seçilirken mal cinsine, ticareti yapılacak olan malın alıcı firmaya ulaşma süresine ve yasal zorunluluklara dikkat edilmelidir. Yöntemin seçilmesinin ardından nakliye işlemini gerçekleştirecek olan lojistik firması ile bir sözleşme imzalanır. Taşımaya çıkan mallar, önceden tasarlanan ve tahmini süreler belirten bir plan ile takip edilir. Malların yükleme ve ayrılış tarihi, ulaşım tarihi, yolda geçirdiği süre ve benzeri aşamaları barındıran plana uygun kalmak için herhangi bir teknik aksaklık yaşanmaması gerekir. Bu nedenle tüm belgelerin eksiksiz ve usulüne uygun olarak tamamlanması önemlidir. Taşıması gerçekleşen mal ve yükler teslimat noktasına ulaştığında gerekli kontroller yapılır. Tedarikçiler tarafından düzenlenen faturalar kontrol edilerek lojistik maliyetler onaylanır ve tüm tedarik zinciri tamamlandıktan sonra faturalar düzenlenir.

 

Cross Trade Lojistiğinin Avantajları

Cross Trade taşımacılık

Günümüzde uluslararası ticaret kuralları ve yasaları, birçok yeniliğin kapılarını açmıştır. Şirketlerin coğrafi konumlarının dışında faaliyet göstermesi bunların başında gelir. Cross trade sayesinde, şirketlere uluslararası pazarlarda hayatta kalmak ve gelişmek için ihtiyaç duyabilecekleri tüm lojistik avantajlar sağlanır. Bu sayede uluslararası piyasa yer alma şansı yakalanmış olur. Dünya geneline mal gönderen bir şirket, kısa sürede büyüme sağlayarak kendi sektöründe öncü bir konuma yerleşebilir. Özellikle küresel çapta ticaret yapmak isteyen firmaların tercihi olan cross trade taşımacılığın sağladığı başlıca avantajlar üç grupta incelenebilir:

  • Düşük Lojistik Maliyeti: Cross trade ile yapılan ticaret, kargo veya ürünlerin doğrudan tedarikçinin ülkesinden alıcının ülkesine, bağımsız olarak gönderilebileceği anlamına gelir. Yani, cross trade ile önce ofisinize mal tedarik etmeniz ve ardından alıcınızın bulunduğu yere göndermeniz gerekmeyecek, bu da iki farklı ülkedeki tüm lojistik, gümrük ve vergi maliyetlerini azaltacaktır
  • Daha Hızlı Nakliye Süresi: Cross trade lojistiği, tedarikçi ve alıcının coğrafi konumlarına bağlı olarak en iyi taşıma ve nakliye modelini seçmenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca ticaret esnasında iki farklı ülkede uygulanması muhtemel gümrük ve vergi karmaşasını ortadan kaldırılır. Bu şekilde, yalnızca gerekli yerlerde gümrükleme ile daha hızlı transit ve teslimat sürelerinden yararlanılır. Ticaret alanında uluslararası taşımacılığın gelişmesi sayesinde cross trade işlemlerinin hızlı ve etkili bir şekilde tamamlaması için geliştirilmiş olan birçok yöntem vardır. Nakliyat süresini azaltan yöntemlerin yanı sıra nakliyatı gerçekleşecek olan mal ve yüklerin korunmasına yönelik yöntemler sayesinde zarar ve hasarlar asgari düzeye indirilir. Tüm bu avantajlar hem tedarikçi firmaya hem de mal ve yükleri alacak olan firmaya birçok fayda sağlar.
  • Küresel Pazarda Yer Edinme Şansı: Şirketlerin büyümesi ve kar maksimizasyonlarını artırmaları için küresel pazara açılmaları son derece mühimdir. Kitlesel üretim yapan dünya devi birçok firma cross trade taşımacılık yöntemlerinden yararlanmaktadır. Cross trade ile taşımasını gerçekleştireceğiniz mallarınız tek bir yerde üretilebilir ve işletmenizin coğrafi konumundan bağımsız olarak başka bir ülkeye gönderilebilir. Bu şekilde, dünyanın her yerindeki alıcılarınıza hitap edebilir ve işletmelere göre küresel pazarda rekabet avantajı sağlayabilirsiniz.

 

Cross Trade Lojistiği Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Ticaret Anlaşmaları: Cross trade lojistiği genel olarak iki farklı ülke arasında gerçekleştiğinden, tedarikçi ve alıcı ülke arasındaki ticaret anlaşması ve kuralları hakkında ayrıntılı bir çalışma yapmak önemlidir. Bu sayede gerekli tüm belgeler ve ön koşullar yerine getirilir. Bu anlaşma ve belgelerin tamamlanması, eksiksiz ve hatasız bir biçimde düzenlenmesi uluslararası taşımacılık esnasında yaşanacak olan teknik problemlerin de önüne geçilmesine katkı sağlar. Eksik ve hatalı düzenlenmiş belgeler taşıma sürecinin planlanan süreden daha uzun sürmesine, mal ve yüklerin zarar görmesine ve dolayısı ile maliyetlerin artmasına neden olmaktadır.
  • Alanında Yetkin Bir Lojistik Firması Seçimi: Deneyimli ve alanında yetkin olan bir lojistik firması dünya çapında geniş bir acente ağına, özel bir ekibe, ticaret yönergeleri ve çapraz ticaret için gerekli diğer gerekli belgeler hakkında iyi bilgiye sahip olan uzmanlar ile çalışır. Ayrıca sigorta, paketleme, nihai teslimat, gümrükleme ve diğer belgeleri hazırlayarak çapraz ticareti sizin için sorunsuz hale getirir.

Esalco Lojistik donanımlı ve yetkin kadrosu ile tüm nakliyat işlemlerinizin sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesini sağlar. Cross trade yönteminde de alanında uzman çalışanları ile uluslararası ticaret işlemlerinizin planlandığı gibi yürümesini olanaklı kılan Esalco Lojistik ile siz de firmanızı uluslararası pazarda önemli bir konuma taşıyabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Express Kargo Nedir?


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!